Harran, Han el-Ba‘rür, Şuayb Antik kenti, Soğmatar turizm yolunun 15. ve 16. km’lerinde yolun solundaki ve sağındaki dağlarda tarihi taş ocakları bulunuyor. Aralarından 16. km’de yolun hemen sağındaki köy içerisinde “Bazda”, “Albazdu”, “Elbazde” ya da “Bozdağ Mağaraları” adıyla bilinen iki taş ocağı görülmeye değer kalite taşımaktadır. Çevredeki Harran, Şuayp şehri ve Han el-Ba‘rur yapıları için asırlarca taş alınması sonucunda her iki mağarada çok sayıda geniş meydan, tüneller ve galeriler meydana gelmiştir. Bunların içinde özellikle büyük olanı farklı farklı iki katlı bir şekilde oyulmuş ve yükseklikleri 10–15 metreye kadar varan ayaklar bırakılarak ortada meydanlara yer verilip oyulmuştur. Ayrıca uzun galeri ve tünellerle dağın çeşitli yönlerine doğru çıkışlar ise gözden kaçmamıştır.
Bayağı geniş bir alana yayılan dağın dış cephelerinde ise taş kesilmesin dolayı büyük oyuklar meydana gelmiştir. Anadolu’nun belki de en büyük ve en gizemli, Olan alanlar gezilmeye değer bu tarihi taş ocağının belli bölümlerinin 13. yüzyılda “Abdurrahman el-Hakkâri”, “Muhammet İbn-i Bakır”, “Muhammed el-‘Uzzar” gibi isimler tarafından işletildiği kayalara kazıtılmıştır Arapça kitabelerdende net bir şekilde anlaşılmaktadır.
1
Etin kilosuna yeni yılda büyük zam
7524 kez okundu
2
Asgari ücrete kasımda üçüncü zam iddiası yayınlandı.
3435 kez okundu
3
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun son toplantısı 28 Aralık’ta yapılacak
2368 kez okundu
4
2022’de kripto para birimleri uzmanların 13 tahmini
1644 kez okundu
5
ŞUTSO’dan yeni ekonomi reform paketiyle ilgili açıklama
1411 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.